Postavenie nezávislého maloobchodu na slovenskom trhu v protiklade k nadnárodným maloobchodným sieťam - Ožvoldová, Katarína, 1984-
Nezávislí maloobchodníci sú schopní odolať nátlaku vyvíjanému veľkými obchodnými sieťami hlavne vďaka kooperácii a združovaniu sa vo väčších a silnejších alianciách na báze dobrovoľnosti. Tieto aliancie čiastočne kompenzujú ekonomický handicap MSP pomocou využitia výhod centrálneho nákupu, spoločného marketingu a podpory predaja, takže môžu dosiahnuť výhody veľkých distributérov. Možnosti expanzie nezávislých maloobchodníkov stále ponúkajú malé mestá a vidiek, kde nie je usadenie veľkých maloobchodných podnikov ekonomicky rentabilné. Výhody nezávislých maloobchodníkov v malých mestách a na vidieku.