Všeobecná deklarace lidských práv ve světle vývoje mezinárodního práva - Scheu, Harald Christian
Úprava práv jednotlivcov ako základný kameň medzinárodnej ochrany ľudských práv. Vývoj medzinárodnej ochrany ľudských práv. Všeobecná deklarácia ľudských práv prijatá v r. 1948. Ideologické rozpory premietnuté v rôznych právnych dokumentoch kodifikujúcich medzinárodné a regionálne štandardy ľudských práv. Najvyvinutejší regionálny model - Európsky súd pre ľudské práva. Aktuálne problémy medzinárodnej ochrany ľudských práv. Svetová konferencia o ľudských právach v r. 1993. Zriadenie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva.