Symbolické významy Všeobecné deklarace lidských práv - Zemanová, Štěpánka
Všeobecná deklarácia ľudských práv a snaha jej autorov odraziť v nej významné etapy histórie ľudských práv a rôzne názorové strety, ktoré sprevádzali vývoj koncepcie ľudských práv. Univerzalita a relativita ľudských práv. Realizmus verzus idealizmus. Význam aktivistov a nevládnych organizácií. Svetlé a tmavé stránky národných dejín.