Vzdelanie a vzdelávanie pracovnej sily so zameraním na SOU - Schultzová, Anna
Autorky načrtávajú problémy v oblasti učňovského školstva, ktoré sú dlhodobého charakteru, ich riešenie je v súčasnosti však akútne. Do popredia vystupuje akútny nedostatok odborne zdatných absolventov najmä v oblasti strojárstva, stavebníctva, výpočtovej techniky a automobilového priemyslu. Zlepšenie tejto situácie môže nastať zavedením dvojúrovňového modelu vzdelávacích programov v oblasti odborného vzdelávania a prípravy, ako aj systémovými opatreniami zamestnávateľov zameranými na stabilizáciu a výkonnosť pracovnej sily. Nedostatočné kapacity kvalifikovanej pracovnej sily môžu mať negatívny dopad na konkurencieschopnosť ekonomiky.