Segmentácia klientov bánk - Hasprová, Mária, 1970-
Rozvoj konkurenčného prostredia a orientácia finančných inštitúcií na klienta vedú osobitne banky k využívaniu marketingového prístupu v riadení. Nároky a požiadavky klientov kladené na banky sa v poslednom čase podstatne zmenili, klienti sa stali nezávislejšími, prieberčivejšími, náročnejšími a racionálnejšími. Tieto zmeny vyvolávajú na strane bánk doposiaľ nepoznané problémy ako sú nižšie marže, väčšie riziká, silnejšia konkurencia a stagnujúca miera rastu. Segmentácia klientov - rozdelenie klientov do segmentov s cieľom, čo najlepšie vyhovieť potrebám jednotlivých segmentov a tým aj jednotlivým klientom.