Teoreticko právne reflexie o vzniku hospodárskeho práva - Holub, Dušan
Hospodárske právo bolo vytvorené na úpravu vzťahov v socialistickej ekonomike. Hranica medzi legislatívnou úpravou občianskeho práva a hospodárskeho práva bola veľmi ostrá a zásadne neprekročiteľná. Jednalo sa o právnu úpravu konštruovanú na odlišný hospodársky systém, ako je súčasný. Pre ekonomiku založenú na súkromnom vlastníctve a trhových vzťahoch je socialistické hospodárske právo nepoužiteľné.