Vplyv zadlženosti poľnohospodárskych firiem hospodáriacich v rôznych prírodných podmienkach na ich rentabilitu - Čierna, Zuzana
Autori zhodnocujú, aký vplyv má zadlženosť na rentabilitu poľnohospodárskych firiem hospodáriacich v znevýhodnených podmienkach a ostatných firiem. Vývoj vybraných finančných ukazovateľov v období 2000-2005. Nižšia zadlženosť poľnohospodárskych firiem je dôsledkom vplyvu špecifických faktorov poľnohospodárskej prvovýroby - (pôdne a klimatické podmienky, sezónnosť výroby, nízka zisková marža, dlhý výrobný cyklus). Vzťah medzi rentabilitou a zadlženosťou vykazuje nelineárny priebeh za celé sledované obdobie.