Spotreba a kvalita života domácností SR z pohľadu ich peňažných výdavkov v nových ekonomických podmienkach - Holková, Vieroslava
Zmena spoločensko-ekonomického systému priniesla výraznú diferenciáciu spoločnosti Slovenska, ktorá sa okrem iného prejavila v dočasnom poklese kvality života väčšiny našej populácie. Článok na základe identifikácie vybraných faktorov spotreby analyzuje zmeny v kvalite života, skúma príčiny týchto zmien a naznačuje možné zdokonaľovanie kvality života v integračných a globalizačných súvislostiach. Uvedené zmeny sú mapované pomocou čistých peňažných výdavkov, ktoré sú sledované v spotrebnom koši ako podielová veličina a tým umožňujú vytvoriť obraz o napĺňaní jednotlivých potrieb spotrebiteľov.