Hypotekárny trh USA ako faktor súčasnej globálnej krízy - Grančay, Martin, 1984-2024
Pôvod finančnej krízy v roku 2008 na hypotekárnom trhu USA. Spúšťací mechanizmus krízy - vysoký, neudržateľný rast cien nehnuteľností nasledovaný spľasnutím hypotekárnej bubliny. Stimuly na rast dopytu a cien nehnuteľností - vysoký objem voľného kapitálu, nízke úrokové miery, ľahký prístup k úverom. Rozšírenie hypotekárnej krízy z USA na svetové finančné trhy prostredníctvom hypotekárnych cenných papierov. Ďalšie faktory - zlyhania ratingových spoločností a nedostatočná regulácia.