Globálne bezpečnostné problémy z právneho hľadiska - Pyteľová, Klaudia, 1985-
Udržanie medzinárodného mieru a bezpečnosti ako najdôležitejšie ciele stanovené v Charte OSN. Bezpečnostná rada - najdôležitejší orgán, ktorému sú zverené úlohy súvisiace s udržiavaním mieru a zabezpečením bezpečnosti. Rozhodcovská úloha Bezpečnostnej rady v spore. Európska únia a Organizácia Severoatlantickej zmluvy ako medzinárodné organizácie ochraňujúce bezpečnosť. Štát ako nositeľ suverenity a ochranca práv a bezpečnosti občanov.