O chápaní ekonomických aspektov medzinárodnej bezpečnosti - Štefančíková, Michaela
Tzv. nevojenská bezpečnosť spojená s prebiehajúcimi procesmi globalizácie a vývojom postmodernej spoločnosti. Nové bezpečnostné hrozby a noví bezpečnostní aktéri. Rast významu súkromného bezpečnostného sektora. V popredí tzv. "soft power". Ekonomická dimenzia bezpečnosti, ktorá sa odvíja od súčasných ekonomických trendov, vedy, výskumu a technológií, dostupnosti energetických zdrojov a demografického vývoja. Problémy životného prostredia, civilizačných chorôb, kriminality a terorizmu.