Hodnotenie ekonomickej základne vidieckych regiónov aplikáciou analýzy štrukturálnych zmien - Gecíková, Ivana
Štruktúrne zmeny zamestnanosti, ktoré sa v priebehu rokov 1997-2004 udiali v národnom hospodárstve, mali svoj dopad na štruktúrne zmeny zamestnanosti vo vidieckych regiónoch. Pokles zamestnanosti vo vidieckych regiónoch bol podmienený vplyvom vývoja národnej zamestnanosti. Odvetvia pôdohospodárstva, ktoré dlhodobo tvorili kostru ekonomickej základne na vidieku, uvoľňovali a ešte stále uvolňujú pracovnú silu. V skúmanom období bol zaznamenaný nárast zamestnanosti v odvetví obchodu a v skupine ostatných odvetví - najmä vo verejnej správe, cestovnom ruchu a v odvetviach nehnuteľností a prenájmu. Tieto však nedokázali eliminovať celkový pokles pracovných miest.