Úvaha nad jednorazovým monetárnym zásahom - Szomolányi, Karol, 1976-
Predpoklad, že centrálna banka dokáže monetárnym zásahom ovplyvniť, je predmetom záujmu autorov článku. Konštrukcia a riešenie dynamického IS-LM modelu, ktorý zodpovedá Romerovým predpokladom. IS-LM model je rozšírený o koncepciu tvorby cien po monetárnom zásahu a očakávania. Model ponúka možnosť demonštrovať správanie sa ekonomiky pri zmene predpokladov zodpovedajúcich rôznym ekonomickým školám, podobne ako je to v knihe Heijdra.