Zahraniční politika Evropské unie: vnější dimenze vnitřních problémů a dilemat - Střítecký, Vít
Prehlbovanie politickej dimenzie európskej integrácie a vplyv na vonkajšie vzťahy. Rozpad bipolárnej blokovej štruktúry z obdobia studenej vojny - priestor pre aktívnejšie zapojenie rozširujúcej sa Európskej únie do medzinárodnej politiky. Koordinácia a koherencia vonkajších politík Európskej únie. Súčasti zahraničnej politiky EÚ: Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika, Európska bezpečnostná a obranná politika a ďalšie politiky ako sú obchodná a rozvojová politika a humanitárna pomoc. Spolupráca EÚ s NATO. Predsedníctvo Českej republiky v EÚ a zahraničná politika.