Boj ohně a ledu
Aj keď sa za príčinu súčasných problémov označuje krach na trhu hypoték v USA, skutočné problémy sú omnoho hlbšie a dlhodobejšie. Majú dve hlavné príčiny: dlhodobý ekonomický cyklus Spojených štátov a ďalších vyspelých ekonomík a štátne zásahy. Čína vyrába, Amerika nakupuje, pričom Čiňania na nákupy Američanom požičiavajú. Zima prevzala vládu v dlhodobom ekonomickom cykle. (Kondratevova teória jari, leta, jesene a zimy). Balancovanie medzi defláciou a infláciou od roku 2000.