Ceny, marže a krize - Needel, Stephen
Pri oceňovaní produktov sa spravidla berú do úvahy štyri hľadiská - štruktúra nákladov, konkurencieschopnosť cien, hodnota vnímaná zákazníkom a marketingová stratégia. Ak sa k produktu pridá benefit pre zákazníka, potom je možné zvýšiť cenu a pri tom zachovať trhovú hodnotu značky. Praktický príklad zvýšenia ceny produktu a zároveň zvýšenia predaja. Pri zvýšení ceny produktu je dobré odpovedať si na určité otázky - ktoré značky sú dobrými kandidátmi na vyššie ceny, ako definovať pridanú hodnotu, sústrediť sa na produkty so silnou lojálnosťou ku značke.