Vývoj priemernej mzdy v poľnohospodárskom sektore v rámci národného hospodárstva Slovenskej republiky - Jankacká, Katarína
Prehlbovanie rozdielov nielen v ekonomickom rozvoji, ale aj v mzdovej hladine sú spôsobené rozdielmi v produktivite, vo vzdelanosti, v technickej a kapitálovej vybavenosti práce a v organizácii práce a výroby. Slovenské poľnohospodárstvo do 90-tych rokov zastávalo popredné miesto v rebríčku zamestnanosti i vývoji miezd. V nasledujúcom období sa začali mzdové rozdiely prehlbovať a v súčasnosti sú príjmy v poľnohospodárstve hlboko pod štandardom a úrovňou iných odvetví. V posledných rokoch nominálna i reálna mzda v poľnohospodárstve zaznamenala výrazný nárast, spôsobený vyplácaním podporných platieb poľnohospodárskym subjektom.