Svetová mena? Zatiaľ nie - Žitňanský, Eduard
Čínsky návrh nahradiť americký dolár ako svetovú rezervnú menu. Nahradenie amerického dolára novým globálnym systémom kontrolovaným Medzinárodným menovým fondom. Návrh podporený Moskvou. Účel navrhovanej reformy menového systému - smerovanie k posilneniu úlohy SDR (Special drawing rights - zvláštne právne čerpania). Okamžité odmietnutie americkou vládou. Čínsky návrh a snaha o oslabenie globálnej ekonomickej a geopolitickej pozície USA a ochrana vlastných záujmov Číny. Pre členov eurozóny by bolo výhodnejšie, keby pozíciu globálnej rezervnej meny zastávalo euro.