NATO a Evropská unie: dva kohouti na jednom smetišti? - Weiss, Tomáš
60. výročie založenia Severoatlantickej aliancie v tomto roku. Vývoj vzájomného postavenia NATO a Európskej únie za posledných 60 rokov. Obdobie studenej vojny. Spoločná zahraničná a bezpečnostná politika Európskej únie. EBOP - európska bezpečnostná a obranná politika. Dohoda medzi NATO a EU o podmienkach spolupráce. Problémy súčasných vzájomných vzťahov. Spory medzi Tureckom a Cyprom. Nedôvera USA voči EBOP. Problémy vo vytváraní nových operačných kapacít. Výhliadky do budúcnosti.