Operačné riziko vo svetle kvantitatívnych dopadových štúdií - Oravíková Podoliaková, Katarína
Na analyzovanie dopadu jednotlivých prístupov Novej bazilejskej dohody o kapitáli (NBCA) na kapitál banky bol Bazilejským výborom pre bankový dohľad zvolený systém kvantitatívnych dopadových štúdií (Quantitative Impact Studies - QIS), ktorých cieľom je zber potrebných údajov o operačnom riziku a ich podrobná analýza. Počas rokov 2001 a 2002 sa uskutočnili dve dopadové štúdie QIS2 a QIS2,5. QIS2 sa zúčastnilo 138 bánk z 25 krajín a uskutočnila sa oddelene pre kreditné a pre operačné riziko, pričom sa skúmali účinky dopadu návrhu NBCA na kapitálové požiadavky. Práve na základe výsledkov QIS2 navrhol Bazilejský výbor určitú modifikáciu druhej verzie NBCA. Výsledky modifikácie boli preverené v tretej dopadovej štúdií QIS2,5 vykonanej v júni 2002. QIS2,5 sa zúčastnila úzka skupina 38 bánk zo skupiny G1 a bola venovaná zmenám v IRB prístupe (spôsob na meranie kreditného rizika), zníženiu kreditného rizika a operačnému riziku.