Práca hraničiarov dostala nový obsah - Ondera, Peter
Po vstupe do Schengenu ilegálna migrácia už nie je hlavným problémom. Povinnosti pre hraničnú a cudzineckú políciu, ktoré nastali pre Slovensko vstupom do schengenského priestoru v decembri 2007. Rozsiahle organizačné zmeny. Voľný pohyb osôb a tovaru zákonite zvýšil aj riziká nárastu cezhraničnej kriminality.