Národná banka Slovenska ako súčasť Európskeho systému centrálnych bánk - Kadlečíková, Oľga, 1973-
Prijatím eura sa NBS stala súčasťou Eurosystému, a tým pre ňu skončilo obdobie autonómneho rozhodovania o menovej politike. Výlučná právomoc určovať menovú politiku a nástroje menovej politiky prešla z NBS na Európsku centrálnu banku. Európska centrálna banka - z histórie, orgány.