Auta na internetu - Stehlík, Zoran
Prieskum kvality internetového zákazníckeho servisu automobilových spoločností v Českej republike. Základné zistenia z prieskumu a porovnanie s prieskumom z r. 2002: nedostatočné využitie tlačeného katalógu ako nástroja predaja, web ako samoúčelné médium, ktoré umožňuje iba jednosmernú komunikáciu k návštevníkovi webu, nedostatky webového formulára, nedostatky v priamej komunikácii so zákazníkom.