Formy oceňovania poistných produktov - Pinda, Ľudovít, 1958-
Cena pre majetkovo - záväzkový kontrakt (poistnú zmluvu) je stanovená vplyvom trhu. Trhová cena je ovplyvnená konkurenčnými firmami. Individuálna firma si cenu stanovuje tak, aby bol dosiahnutý zisk, alebo aby nebola stratová. V čase predaja poistných produktov nie je známe, kedy nastanú náhrady poistných škôd. Aktuárska literatúra sa zameriava na konštrukciu nákladovej funkcie, čo je odhad rozdelenia súhrnných škôd.