Nové prístupy v manažmente zákazníkov - Lesáková, Dagmar, 1949-
Ziskovosť produktov, ziskovosť zákazníkov. Podstata budúceho ziskového potenciálu zákazníkov. Vplyv retencie a akvizície na ziskovosť. Životný cyklus zákazníka.