Sociálny štát v podmienkach globalizácie - Piovarčiová, Veronika, 1951-
Vyspelé ale aj transformujúce sa ekonomiky dnes stoja pred otázkou, aký model sociálno-ekonomického systému je vhodný, aby na jednej strane naďalej zabezpečoval primerané sociálne podmienky svojim občanom, na druhej strane, aby bol schopný obstáť v konkurencii na globalizovaných trhoch. Európska politická a sociálno-ekonomická história je spojená s modelom sociálneho štátu. Napriek tomu, že sa v poslednom období spochybňuje jeho udržateľnosť, presadzuje sa snaha nájsť čo najefektívnejší systém, ktorý by i naďalej zabezpečoval všeobecne dostupný, primeraný a udržateľný životný štandard.