Customer Equity - New Marketing Management Strategy Focus - Kmiotek, Krystyna
Úloha marketingových manažérov. Manažment rovnosti, spravodlivosti voči zákazníkovi. Základy stratégie manažmentu zákazníka. Plán manažmentu zákazníka. Analýza rovnosti zákazníkov - zber údajov. Vývoj stratégie. Meranie, monitoring a hodnotenie. Obrat na investovaní, obrat na marketingu. Personálny manažment ako podpora manažmentu zákazníka.