Podmienky oslobodenia zdravotníckych zariadení od dane z nehnuteľností v SR - Blatnický, Dobroslav, 1972-
Daň z nehnuteľností bola zavedená zákonom č. 317/1992 Zb., ktorý neskôr nahradil v súčasnosti platný komplexnejší zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. V zákone č. 582/2004 Z.z. je právomoc oslobodiť nehnuteľnosť od dane z nehnuteľnosti rozdelená medzi zákonodarcu a obec. Nehnuteľnosti oslobodené zo zákona sú taxatívne vymenované v § 17, ods. 1. V nasledujúcich ods. 2 a 3 je uvedená skupina nehnuteľností, ktorým môže obec daň znížiť alebo ich od platenia dane úplne oslobodiť. Do skupiny nehnuteľností uvedených v ods. 3 patria aj stavby a byty slúžiace zdravotníckym zariadeniam. Zákon č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve v § 7, ods. 2, uvádza, že povolenia sa vydávajú na zdravotnícke zariadenia: ambulantnej zdravotnej starostlivosti (ambulancie), ústavnej zdravotnej starostlivosti (nemocnice), lekárenskej starostlivosti (lekárne). Zníženie dane alebo oslobodenie od dane nie je viazané na podmienku, že sa nesmie jednať o podnikateľskú činnosť.