Východiská, pôsobnosť a efekty spoločenskej zodpovednosti podnikov - Bukovová, Sylvia, 1959-
Spoločenská zodpovednosť podnikov (SZP) označuje sociálnu a ekologickú zodpovednosť podniku za svoju podnikateľskú činnosť, ale aj kvalitu vzťahov podniku k zamestnancom, zákazníkom, dodávateľom, ale i iným spoločenským skupinám. SZP predstavuje všetky aktivity a iniciatívy podniku v záujme celej spoločnosti a ich usmernenie na ciele nadriadené ekonomickým podnikovým cieľom. Ide pritom napr. o pracovné podmienky, ochranu životného prostredia, ale aj – najmä pri výrobe v zahraničí – o ľudské práva alebo prácu detí. Vnímanie spoločenskej zodpovednosti podnikov ako rešpektovanie ekologických a sociálnych záujmov v spojitosti s globalizáciou hospodárstva, zmenou svetovej klímy, ako aj aktuálnou hospodárskou krízou znamená, že zodpovednosť v podnikateľskej činnosti dostáva v súčasnosti čoraz väčšiu dôležitosť a novú aktuálnosť.