Analýza a hodnotenie prístupov v cenotvorbe, stanovenie cenovej hladiny a vplyv ekonomických procesov pri rozhodovaní o cene - Kufelová, Iveta, 1970-
Stanovenie optimálnej ceny ako základný predpoklad efektívneho fungovania podniku. V prípade, že je dopyt elastický, spôsobí zvyšovanie cien zníženie dopytu. Ak spotrebiteľ považuje cenu za neúmerne vysokú v porovnaní s inými produktmi, predaj prudko poklesne. Keď teda firma stanoví príliš vysokú cenu, ktorá stláča dopyt po prodiktoch, necháva priestor pre konkurentov, ktorí môžu prostredníctvom nižších cien preniknúť na trh a jej celková ziskovosť z predaja sa môže znížiť. Nesprávne stanovená cena môže spôsobiť zníženie zisku. Ceny musia byť primerané, čo znamená, že nesmú byť príliš nízke, aby zaručili podniku úhradu nákladov a požadované ziskové rozpätie. Príliš vysoké ceny zase oslabujú konkurencieschopnosť firmy a umožňujú preniknúť na trh podnikateľom s nižšími cenami. Základnou úlohou podniku pri cenotvorbe je vtesnať sa do úzkeho rozpätia, ktoré tvoria jeho náklady (dolná hranica) a cena konkurencie (horná hranica), preto cenové rozhodovanie v podniku patrí medzi základné manažérske zručnosti. Pre podniky pôsobiace v rozličných odvetviach, neexistuje jednotný variant cenovej politiky. Podnik musí zvážiť podmienky konkrétneho trhu a využívať rozdielne prístupy k cenotvorbe.