Nástroje strategického rozhodovania používané pri reštrukturalizácii podnikových procesov - Fedorčáková, Monika
Faktory podmieňujúce hľadanie správneho prístupu k zákazníkovi. Zodpovednosť za rozvoj vzťahov so zákazníkom nesie spoločnosť, nie zákazník. CRM (Customer relationship management) - riadenie vzťahov so zákazníkmi. Charakteristika CRM. Prínosy CRM. Implementácia CRM systémov do podnikových štruktúr.