Európsky preukaz zdravotného poistenia voľný pohyb ľudí po celom území EÚ patrí medzi piliere jeho fungovania - Kostolanský, Rudolf
Zdravotná starostlivosť a kompetencie EÚ. Legislatíva a náklady. Návrhy poslancov EP. Smernice a ustanovenia EK. Prerokovanie správy v EP o zdravotnej starostlivosti. Prijatie smernice KOM (2008) 414 v znení 2008/0142 (COD). Poskytovanie služieb a právomoc členských štátov. Rokovanie kongresu Európskej federácie verejných služieb (EPSU). Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP). Úhrada poskytovanej starostlivosti v krajinách EÚ. Príklady.