K podstatě evoluční ontologie - Šmajs, Josef
Predmet a obsah evolučnej ontológie. Hlavné kategórie a charakteristika. Vesmírny vývoj a celoplanetárny živý systém. Kultúrna usporiadanosť a ekonomická integrácia ľudstva. Ekologická transformácia. Konflikt medzi prírodou a kultúrou. Postoj človeka k prírode v hodnotovom systéme života.