Lisabonská stratégia stále žije - Žitňanský, Eduard
Lisabonská stratégia pre rast a zamestnanosť je ťažiskom politickej agendy Európskej únie. Členské štáty dosiahli len limitované úspechy z vytýčených cieľov. V roku 2005 vznikol návrh reformy Lisabonskej stratégie na základe podrobnej analýzy pripravenej pod vedením Holanďana Wima Koka. Kritici Lisabonskej stratégie vyčítajú, že mnohí, ktorých sa stratégia najviac dotýka - odbory a zamestnávatelia - nie sú dostatočne zaangažovaní do prípravy národných stratégií. Váha jednotlivých odvetví sa presunie, dominovať by mali služby.