Vznik, reformy a perspektívy Únie pre Stredomorie - Slováková, Viera
Barcelonský proces (Euromed) - široký rámec politických, ekonomických a sociálnych vzťahov medzi členskými štátmi Európskej únie a partnerskými krajinami Stredozemného mora. Stredomorie - oblasť strategických záujmov Európskej únie. Sarkozyho návrh Stredomorskej únie. Vytvorenie Únie pre Stredomorie na summite v Paríži 13.7.2008. Inštitucionálna základňa Únie pre Stredomorie. Argumenty za a proti Únii pre Stredomorie.