Nie postavenie na trhu, ale kvalita služieb je dôležitá s Miroslavom Kočanom o vývoji poistných produktov v krízovom období - Škriniar, Pavel, 1979-
Vývoj nových produktov, ktoré dokážu zákazníkov zaujať v čase krízy. Dôraz na rast firmy a profitabilitu. Výber poistných rizík a prijaté opatrenia. Obmena produktovej palety. Poistný kmeň a rozdiely medzi konkurentmi. Skúsenosti zo zahraničia. Provízne systémy a charakter spolupráce.