Vplyv krízy na financovanie podnikov - Gálová, Zuzana
Globálna ekonomická a finančná kríza ovplyvňuje výsledky hospodárenia firiem ako aj možnosti požičiavania si kapitálu, a to nielen v globálnom kontexte ale aj na Slovenku. Banky sú menej ochotné požičiavať a z dôvodu opatrnosti sprísňujú svoje kritériá. Vláda SR chce pomôcť podnikom v krízových časoch a zmenšiť obavy bánk, čo sa rozhodla riešiť protikrízovým balíčkom opatrení. Jedným takýmto opatrením je aj zvýšenie kapitálu SZRB na poskytovanie vyššieho objemu záruk pre úvery od komerčných bánk. Avšak aj podnik v čase krízy môže vysielať pozitívne signály financujúcej banke ako aj potenciálnym investorom alebo obchodným partnerom formou zmysluplných a efektívnych opatrení, na ktoré v čase rastu nebol priestor.