Súčasné problémy ČĽR v súvislosti s menovými rezervami a menovou politikou - Pisár, Bohuslav
Čínska ľudová republika dnes disponuje najväčším balíkom rezerv zahraničných aktív. Drvivá väčšina týchto úspor je investovaná do devíz a finančných aktív Spojených štátov amerických. V čase prehlbujúcej sa hospodárskej krízy narastá v Číne obava o svoj niekoľko rokov akumulovaný kapitál a otázkou je, či práve americká ekonomika je ideálnym dlžníkom. Podnikla preto isté kroky, aby sa táto situácia zmenila, alebo sa aspoň diverzifikovali riziká. Z toho vyplýva úplne nová pozícia Číny vo finančnom svete.