Predikcia budúceho vývoja podniku ako významná zložka podnikovej diagnostiky - Neumannová, Anna
Prognostika patrí k základným manažérskym činnostiam. Je založená na predvídaní budúcnosti na základe analýzy minulosti. Prognostika a jej súčasť, plánovanie, je kontinuálny proces, ktorý vychádza z reálnych hodnôt súčasnosti a minulosti a vo forme vývojových trendov ich aplikuje pre budúcnosť. Ide o premietnutie myšlienkových pochodov o budúcnosti do kvantitatívnych závislostí. Práve z tohto dôvodu je predikcia budúceho vývoja stanovená prognostickými metódami, nevyhnutnou súčasťou podnikovej diagnostiky, ale aj podnikovej terapeutiky.