Transformácia funkcií štátu v procese integrácie (perspektíva klasických teórií medzinárodných vzťahov a európskej integrácie) - Fodorová, Veronika
V procese globalizácie narastajúceho množstva a významu medzinárodných interakcií došlo k transformácii vnímania štátu. Štátna suverenita je konfrontovaná s existenciou medzinárodných konvencií, s medzinárodnými organizáciami, nadnárodnými inštitúciami. Systém medzinárodných vzťahov je v procese prechodu od národných štátov k postmoderným štátom. Štáty sa vzdávajú svojej suverenity v prospech nadnárodných organizácií. Pohľad na uvedené procesy z perspektívy klasických teórií medzinárodných vzťahov a integrácie.