Medzinárodná migrácia a radikalizácia politickej scény v krajinách Európskej únie - Liďák, Ján
V posledných rokoch na vývoj vnútropolitickej situácie v jednotlivých krajinách Európskej únie má podstatný vplyv problematika medzinárodnej migrácie, postoje verejnosti k prisťahovalectvu a zároveň malá integrovanosť niektorých prisťahovalcov do západoeurópskych liberálnych spoločností. Dôsledkom tohto javu je profilácia radikálnych populistických smerov a politikov, čo sa prejavuje nárastom intolerancie, nacionalizmu a tiež rasizmu. Príčiny tohto stavu, zmeny v zložení elektorátu tradičných politických strán, nárast sympatizantov radikálnych a extrémistických politických subjektov. Problematika imigrácie je dnes hlavný motív a katalyzátor radikalizácie európskej politickej scény.