Pozícia Indie vo svetovej politike a jej bezpečnostné aspekty - Škvrnda, František
Nová vlna rastu záujmu o Indiu. India ako súčasť skupiny BRIC. Demografický a ekonomický potenciál Indie a ich vplyv na jej pôsobenie vo svetovej politike. Politická história Indie a jej vplyv na súčasnú zahraničnú politiku a medzinárodné vzťahy. Tradície indického pôsobenia v Hnutí nezúčastnených krajín. Regionálne súvislosti indickej zahraničnej a bezpečnostnej politiky. Základné faktory podmieňujúce bezpečnostnú pozíciu Indie vo svetovej politike. Historické korene terorizmu v Indii a jeho vývoj. Nová vlna terorizmu v 80. rokoch. Niektoré súvislosti teroristickej akcie v Mumbaji.