Paternalizmus zvádza ústupové boje - Klimovský, Daniel
Budúcnosť vzťahov medzi štátom a samosprávou by mohlo tvoriť sieťové usporiadanie. Štát verzus samospráva. Pôsobenie štátu a samosprávy v európskych krajinách. Štátna správa na lokálnej úrovni. Krajiny so striktne centralizovaným modelom, krajiny s rovnovážnym modelom a krajiny, ktoré sa prikláňajú k striktne decentralizovanému modelu. Unifikácia v rámci Európskej únie.