Cesta k otvorenému nebu: genéza leteckých vzťahov USA - EÚ - Grančay, Martin, 1984-2024
Letecká doprava prechádza obdobím dynamického vývoja od protekcionizmu k liberalizmu. V Európskej únii došlo k liberalizácii leteckého trhu v polovici 90. rokov. Dnes sa snahy sústreďujú na zmenu režimu v medzinárodnej leteckej prerave. Prvým krokom bolo podpísanie Dohody o otvorenom nebi s USA. Takto sa pripravuje pôda pre budúce vytvorenie spoločného transatlantického leteckého trhu. Tieto snahy môžu viesť k celosvetovej liberalizácii leteckej dopravy.