Protirečenia multikulturalizmu v Európe - Liďák, Ján
Základným protirečením a zároveň prekážkou pre medzikultúrny dialóg a multikulturalizmus je vnímanie medzinárodnej migrácie obyvateľstva zo strany západných, resp. vyspelých spoločností. Stále viac Európanov vidí v migrácii okrem kultúrnej a sociálnej hrozby aj hrozbu politickú a bezpečnostnú. Podiel cudzincov v európskych krajinách na celkovom počte populácie. Zvýšenie podielu moslimského obyvateľstva. Formovanie novej moslimskej menšiny v západnej Európe. Etnicita - všeobecná orientácia na krajinu pôvodu. Problémy s imigrantami.