Implementácia koncepcie CRM v podmienkach bankových inštitúcií - Musová, Zdenka
Teoretické východiská riadenia vzťahov so zákazníkmi. Porovnanie základných charakteristík klasického marketingu a CRM. Aplikácia CRM v bankovom sektore. Zásady CRM v bankách. Význam CRM pri segmentácii bankovej klientely. Problémy pri implikácii CRM v bankách.