Systém hodnotenia výkonnosti zamestnancov - Andrejkovič, Marek
Hodnotenie výkonnosti zamestnancov sa realizuje vo výrobných podnikoch prevažne klasickou formou, využívajú sa najmä technické normatívy. V čase hospodárskej krízy dochádza k znižovaniu výkonnosti, ktoré je nezávislé na vôli a schopnostiach zamestnancov (prestoje a nútené dovolenky). Z dôvodu objektívnosti hodnotenia bol vytvorený nový systém hodnotenia výkonnosti zamestnancov. Tento systém zahŕňa aj sebahodnotenie a kalibračné hodnotenie výkonnosti.