Modelová analýza genézy, priebehu a následkov javu globalizácia z ekologického, sociálneho a hospodárskeho hľadiska - Choluj, Vladimír
Globalizácia ako nový, dominantný, spoločenský a prírodný jav. Nabúranie historicko - kultúrnych štruktúr na úkor produktov prirodzenej evolúcie. Analýza genézy, následky globalizácie a multirozmernosť. Budúcnosť a možnosti riešenia. Strategická úloha novej - proprírodnej racionality v hospodárskej oblasti.