Otázky ceny práce vzhľadom na odvodové a daňové zaťaženie - Kufelová, Iveta, 1970-
Súčasný sociálny a daňový systém v SR predstavuje zložitý až neprehľadný odvodový mechanizmus. Platenie poistných odvodov je rozčlenené na viaceré fondy. Z pohľadu ceny práce je stanovený minimálny vymeriavací základ /minimálna mzda/ a maximálny vymeriavací základ /priemerná mzda v Národnom hospodárstve/. Pre konkrétny výpočet odvodov je za vymeriavací základ určená hrubá mzda. Odvodový systém - výpočet a vykazovanie poistného do Sociálnej poisťovne. Odvodový systém -výpočet a vykazovanie poistného do zdravotných poisťovní. Daňový systém - výpočet dane z príjmov s uplatnením nezdaniteľnej časti základu dane a daňového bonusu. Návrh reformy odvodového systému.