Bombardovanie Juhoslávie vojskami NATO v roku 19991 - Greguš, Peter
Od 24.III do 10.VI. 1999 vojenské letectvo NATO bombardovali územie „zvyškovej“ Juhoslávie. Išlo o zásah v prospech kosovských separatistov. Vojna v bývalej Juhoslávii na konci 20.storočia mala niekoľko etáp, začala sa oddelením Chorvátska, pokračovala bojmi v Bosne a Hercegovine a konflikt v Kosove bol jej záverom. Kosovo malo v bývalej Juhoslávii podobný štátút ako Vojvodina, nebolo to zväzová republika, ale územie obývané národnostnou menšinou, Albáncami, ktorý mali už od začiatku 20.storočia svoj vlastný štát. Hoci Kosovo vyhlásilo 17.februára 2008 nezávislosť od Srbska, 8. októbra 2008 schválilo Valné zhromaždenie OSN žiadosť Srbska, aby legálnosť vyhlásenia nezávislosti Kosova preskúmal medzinárodný súdny dvor v Haagu.